Cabinet de psihoterapie si consiliere psihologica

Cabinetul individual de psihologie Puchea Liliana isi defineste activitatea prin profesionalism, seriozitate si eficienta in abordarea problematicii psihologice si psihopatologice, oferind servicii de consiliere si psihoterapie adaptate nevoilor si specificului fiecarui individ si categoriei de virsta din care face parte(copii, adolescenti, adulti).
Accesibilitatea serviciilor de psihoterapie reprezinta un principiu de baza al activitatii cabinetului .
De asemenea site-ul http://cabinetdepsihoterapiepuchealiliana.blogspot.com/ intregeste activitatea din cabinet oferind articole ce cuprind informatii folositoare cititorilor lui dar si potentialilor pacienti.

Serv
icii oferite
- psihoterapie si consiliere individuala
-dezvoltare şi optimizare personală pentru adulţi, studenţi, adolescenţi şi copii
-evaluare, consiliere si psihoterapie pentru copii si adolescenti
-
psihoterapie si consiliere de cuplu si de familie
-
consiliere pre si post natala

duminică, 29 aprilie 2012

Riscurile psihologice ale sarcinii intimplatoare la adolescente


Chiar daca astazi auzim mai degraba vorbindu-se despre riscurile si consecintele consumului de droguri si etnobotanice o alta problema este reprezentata de aparitia unei sarcini neplanificate cu consecinte psihologice majore pentru adolescenta in cauza dar si pentru copil in aceeasi masura.
Tendinta deste de regula de a stigmatiza , de a acuza fara insa a se tine cont de persoana in cauza fara a incerca macar sa ne uitam in sufletul si asa ranit al tinerei mamici, adolescenta ce intra in viata pasind pragul maturitatii mult prea repede.
Adesori aceste sarcini sunt neplanificate ele aparind din pura intimplare bazate pe lipsa de experienta sexuala si informare.
Principalele motive de sarcină la fetele adolescente sunt lipsa de educatie sexuala eficienta, utilizarea inconsecventă a contraceptivelor, actul sexual nedorit sau sunt, pur si simplu, victime ale unei libertati sexuale prost-intelese.
Riscul mare il prezinta lipsa ingrijirii medicale dar si lipsa sustinerii psihologice ceea ce are drept repercursiune nu numai asupra mamei dar si asupra copilului.
Lipsa acestora poate avea cele mai variate urmari pornind de la faptul ca adolescenta descopera prea tirziu sau poate ascunde sarcina, riscul consumului de tutun, droguri, alcool, riscul provocarii de avort sau depresia cu cele mai sumbre urmari.
Toate acestea pot duce inclusiv la riscul unor sarcini cu consecinte negative asupra fatului.
Bineinteles ca un rol important il joaca prevenirea acestor eveminente si de aceea este fundamentala relatia cu parintii, scoala, accesul la mijloacele de informare si prevenire a sarcinii dar si a bolilor cu transmisie sexual.
Sarcina la adolescente este un moment de rascruce deoarece pe linga faptul ca sunt insarcinate apar si celelalte probleme: ce o sa spuna parintii, colegii, prietenii sau partenerul.
Se intimpla cel mai frecvent ca tatal copilului sa le paraseasca sau se pot confrunta cu renuntarea la studii dar si cu lipsa perspectivei gasirii unei surse de intretinere iar asta poate facilita foarte usor instalarea depresiei si constituirea unei gindiri de tip esec in viata, atunci cind ea deabia incepe .
Sarcina la adolescente este un moment de tranzitie dramatic ce face trecerea de la statutul de femeie la acela de mama insa nu intr-un mod fericit in care copilul este asteptat si primit cu cea mai mare bucurie ci dimpotriva
Sentimentul de sine si al identitatii la femeia care urmeaza sa devina mama este in plina schimbare, iar la tinara adolescenta acesta se grefeaza deja pe ceva ce este destul de confuz in plina construire creind si mai multa confuzie si alterind functionalitatea psihica normala – cind alte fete de virsta ei se duc la scoala ea face sau va face lucruri ce tin de adulti de alta virsta , mai mare decit a ei
Efectele sarcinii la adolescente pot fi devastatoare in ceea ce o priveste daca ea nu este sprijinita de familie si de societate. De exemplu riscul aparitiei depresiei postnatale este mai mare la aceasta virsta comparativ cu virsta adulta.
Deoarece de cele mai multe ori acestea sunt singure, confuze şi au nevoie de îndrumare si sprijin, consilierea si sprijinul mamei sunt importane ca ele sa fie acordate pe toata perioada sarcinii dar si dupa deoarece aceasta are in vedere sustinerea tinerei mame la noul stil de viata.
La fel de importanta este si terapia de familie pentru a invata sa accepte situatia si sa acorde sprijin mamei .
Fara sprijin si intelegere tinara mamica poate pasi cu stingul in viata invatind ca viata aduce numai necazuri, ca maternitatea este o povara si ca intreaga viata este un esec; lucruri pe care nimeni dintre noi nu si le doreste.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu